Koreansk hudpleierutine

Hvor mange steg har koreansk hudpleie?

Koreansk hudpleie er kjent for sine mange steg i hudpleierutinen. Antall steg og rekkefølge kan variere, men dobbelrens, fukt og solkrem er gjennomgående uansett hvor mange steg du bruker. Antall steg kan variere etter sesong og hva huden din trenger. Så la deg ikke fastne i antall steg, men i hva huden din trenger og hva som passer din livsstil.

En koreansk hudpleierutine inneholder ofte mange steg, og antallet steg varierer. SOKO skincare har delt den koreanske hudpleierutinen inn i 10 steg. Dette er veiledende steg, og ment som en guide for å forstå rekkefølgen av de ulike stegene. Det viktigste er å etablere en hudpleierutine som passer din livsstil samtidig som din hudhelse ivaretas. 

Er du ny til koreansk hudpleie, eller generelt til hudpleie anbefales det å starte forsiktig med en dobbel-rens, fukt og SPF. Etter hvert som huden har vendt seg til produktene er det fint å supplere med flere steg. 

Er du usikker på rekkefølgen er tipset å starte med det mest vannbaserte produktet først, og så følge på med økende tykkelse.

Vær tålmodig, huden trenger tid til å venne seg til nye produkter og rutiner. Resultatet kommer ikke over natten. 

STEG 1 – Oljebasert rens

Brukes om kvelden.

Første steg i en koreansk hudpleierutine, eller i en hvilken som helst god hudpleierutine starte med rens. En oljebasert rens er til for å fjerne sminke, solkrem, smuss etc. Olje og fett fjernes lettere med en oljebasert rens – olje fjerner olje. 

Varm opp en liten skje Cleansing Balm mellom hendene og masser inn på tørr hud. Masser forsiktig over øyne for å fjerne sminken. BANILA CO Clean It Zero Cleansing Balm fjerner også vannfast sminke. Gi gjerne ansiktet en deilig massasje samtidig som du renser huden for å stimulere muskulaturen og øke blodsirkulasjonen. Tilfør litt vann og fortsett å masser til du får en melkehvit konsistens. Skyll av med lunket vann. Det er viktig å huske at en kombinert eller fet hud også trenger dette steget.

Du trenger ikke å bruke en oljebasert rens om morgenen. 

STEG 2 – Vannbasert rens

Brukes morgen og kveld.

Etter at du har skylt bort den oljebaserte rensen bruker du en vannbasert rensekrem eller skum for å sikre at du får renset bort alle rester av smuss og fett. Det vil oppnå en ren og fin hud. Bruk ca 1-2 cm rensekrem, og skum opp med vann før den masseres inn i huden. Klapp huden tørr med et håndkle. Skrubber du ansiktet tørt med et håndkle kan du risikere å skade huden med små riper som kan gjøre huden sår og sensitiv. 

STEG 3 – Eksfoliering

Brukes om kvelden.

Eksfoliering er et steg som man raskt “hopper over”, men er et viktig steg for å oppnå en god hudhelse. Eksfoliering fjerne døde hudceller, og kan redusere kviser og akne, samt forebygge aldringstegn og linjer. En eksfoliering booster hudens naturlige eksfolieringsprosse for å stimulere cellefornyelsen, som igjen hjelper huden med å gi plass til ny, frisk hud.

Det finnes i hovedsak to typer eksfoliering; kjemisk og mekanisk. Kjemisk eksfoliering passer de fleste hudtyper, og er med på å løse opp gamle hudceller. Det kan være i form av AHA, BHA eller PHA-syre. En kjemisk eksfoliering kan påføres rett på huden eller med en bomullspad. Har du en sensitiv hud eller ønsker å prøve ut en ny eksfoliering kan du skylle huden noen minutter etter at du har eksfoliert. Mekanisk eksfoliering (kornpeeling) er en litt «barskere» måte å eksfoliere døde hudceller på. Her masserer du små korn på hudoverflaten for så å skylle av med lunket vann. 

Generelt anbefaler man å eksfoliere 1-3 ganger i uken, men det er viktig å følge behovet for hva din hud trenger. Har du en sensitiv hud kan det være mer enn nok med en gang i uken, er din hud fet kan det være at du trenger flere eksfolieringer i uken. 

NB! Pass på så du ikke overeksfolierer huden. Da vil du oppleve en rød og irritert hud med små nupper (kviselignende).

STEG 4 – Toner

Brukes morgen og kveld.

Toner er det første «fuktighetssteget» i en koreansk hudpleierutine, og fungerer litt annerledes enn de vestlige tonerne som anses som et renseprodukt. En toner bidrar til å balansere pH-verdien i huden etter rens samtidig som den skal klargjøre huden for å absorbere de neste stegene på en best mulig måte. En koreansk toner gir huden mye fukt, og blir ofte ansett som det første steget til en mer hydrert hud. Fukt en bomullspad og stryk over huden eller klapp produktet lett inn med hendene. Har du en tørr eller dehydrert hud påfør gjerne flere lag med toner. 

Tips! Påfør toneren på en fuktet hud. Det vil si at du påfører produktet rett på huden etter rens uten å klappe huden tørr med et håndkle. Da vil huden lettere trekke til seg toneren og de neste stegene vil få en bedre effekt av produktene. Det kan sammenlignes med en svamp. Er svampen tørr vil mye av vannet prelle av og svampen vil ta til seg minimalt med fukt. Er svampen fuktet vil vannet trekker raskt inn.

STEG 5 – Essens  

Brukes morgen og kveld.

Essens vil de fleste koreanere mene er “essensen» eller hjerte i en koreansk hudpleierutine. En essens er ofte tynnere og mer “vannlig” i konsistensen enn et serum eller ampull. Produktet er konsentrert og har ofte mål som å forebygge fine linjer, rynker og ujevn hudtone. En essens vil være fuktighetsgivende og bidra til en fornyelse av dine hudceller. Essensen er med på å styrke effekten av et serum (som er neste steg). Ta noen dråper essens i håndflaten og klapp produktet lett inn i huden. Har du først startet med essens så slutter du aldri!

STEG 6 – Maske

Brukes om kvelden, men er perfekt til hjemmekontor!

Masker deles ofte inn i to typer; krem-og Sheet maske. Uansett type maske så er målet med en maske å tilføre ekstra fukt og næring til huden. Du vil også kunne oppnå en glødende hud ved bruk av en maske.

En krem-maske anbefales å bruke 1-2 ganger i uken. De mest vanlige måtene å bruke en krem-maske på:

  • fuktighetskremen erstattes med en krem-maske som du sover med, og vasker av dagen etter.
  • krem-masken fungerer som en «wash off» maske som skal ligge på i ca 15-20 minutter før den renses av med vann eller en bomullspad fuktet med toner.

Sheet mask er en av de mest populære hudpleieproduktene i Korea, og finnes i de fleste hjem brukt av både kvinner og menn. Masken kan legges rett etter en toner, og har ofte de samme aktive ingrediensene som en essens. Masken tilføre fukt og vil hjelpe med å “lukke” fukten inn. Har du en tørr og livløs hud kan du bruke sheet mask hver dag i 5-7 dager som en kur – gir et fantastisk resultat!

NB! Ikke la en sheet maske ligge på lengre enn 20-25 min, da kan den få mottsatt effekt ved å trekker fukten ut av huden. 

STEG 7 – Serum og Ampull

Brukes morgen og kveld.

Serum, ampull eller booster; de blir alle brukt på samme måte. De har ofte en tykkere konsistens enn en essens, men med mer konsentrerte ingredienser. Dette er steget i en koreansk hudpleierutine hvor produktet har et mål for din hudforbedring. Det kan for eksempel være å redusere akne, pigmentering, linjer og rynker eller øke fuktigheten i huden. Ofte kommer disse på flaske med pipette. Ta en passe mengde produkt, evt noen dråper fra pipetten og klapp lett inn i huden. Vent til huden har absorbert produktet helt før du følger på med neste steg. 

STEG 8 – Øyekrem

Brukes morgen og kveld.

Huden rundt øynene er tynnere enn i resten av ansiktet, og kan være mer sensitiv. Derfor skiller ingrediensene i en øyekrem seg fra ingrediensene i en fuktighetskrem. En øyekrem kommer i ulike konsistenser, men er ofte lettere enn en dagkrem. De fleste øyekremmer fokuserer på å dempe hevelse under øyne, mørke ringer og har en anti-age effekt. 

Påfør øyekrem med letter trykk rundt øyet. Pass på å ikke komme for nært vannlinjen, det kan føre til irritasjon. 

STEG 9 – Fuktighetskrem

Emulsion, lotion, gel, krem, og olje er noen av konsistensene du kan få i dette hudpleiesteget. Uansett konsistens så vil de være tykkere enn de tidligere produktene. Det er også det viktigste hudpleiesteget i en kveldsrutinene, og er med på å «lukke fukten inne». Alle trenger fukt, men i ulik grad, og form med tanke på hvilken hudtilstand du har. Det er også viktig å huske at behovet for en fuktighetsgivende krem endres med sesong og alder. 

STEG 10 – Solkrem

🔔 ALARM, ALARM, ALARM 🔔

Det siste, men et viktig steg dagtid i en koreansk hudpleierutine er solkrem. Så hva er så viktig med solkrem? Solkrem beskytter huden og forebygge solskader som i verste fall kan føre til hudkreft. Det finnes to typer UV-stråler; UVA og UVB. UVA er lange stråler som går igjennom vindu, som treffer oss på overskyede dager og er de som står for aldring av huden din. UVB er strålene som gjør deg solbrent på solfylte dager. Det beste er å “takke ja” til både UVA og UVB beskyttelse i en solkrem. Beskyttelsen består av to typer filter; fysisk (mineralsk) og kjemisk (syntetisk). Uansett vær, inne eller ute, er det viktig å påføre solkrem jevnlig igjennom hele dagen. 

NB! 90% av aldringstegnene i ansiktet er forårsaket av sola.